Norveç'te aslında ne oldu?- 2


21 Temmuz Norveç katliamının üzerinden bir yıl geçti. Acılar halen taze, gözyaşları daha kurumadı. Ama dünya yine döndü ve közler küllendi haliyle. Klasik anma törenleri düzenlendi, mezarlıklar ziyaret edildi, çiçekler bırakıldı ölüm yerlerine ve mumlar yakıldı. Kayıp veren aileler tabiki acılarını içinde yaşatıyor ama dünya yine kendi dertleriyle meşgul olmaya da devam ediyor doğal olarak.

Dünyanın halen pek çok yerinde savaşlar, katliamlar yaşanmaya devam ediyor. Myanmar'da Budistler savunmasız Müslümanları katlederken, ABD'de bir kişi sinema salonunu basarak 12 kişiyi silahla öldürüyor. Suriye ve dünyanın diğer bölgelerinde de çatışmalar devam ediyor, insanlar ölüyor. Her katliam üzücü, acı verici. Norveç'te de tam bir yıl önce onlarca can dünyadan ayrıldı. Adli süreç halen devam ediyor. Katil Breivik yakalandı ve yargılanıyor. Her ne ceza alırsa alsın gidenleri elbet geri getirmeyecek. Ancak ölümlerin büyük çoğunluğunun yaşandığı adanın adı bile akıllarda farklı çağrışımlar yapmaya yetiyor: Ütoya!

Ada adı her ne kadar Norveç dilinde farklı bir anlama geliyor olsa da genel çağrışımda ilk olarak akla 'Ütopya' kavramını getirmektedir. Orada, iktidardaki Norveç Sosyal Demokrat Partisi'nin yaz kampında bulunan gençler hedef alındı. Düşünce ve politikalar bakımından başka uçlarda olmakla birlikte farklı bir ülke oluşturan bu zihniyet hedef seçildi. Çok kültürlülüğü savunduğu için, Müslümanlara ve diğer insanlara kucak açtığı için öldürülmek istenildi bu düşünce.

Ama ada adının da çağrıştırdığı gibi aslında orada ölen gençler, Kuzey Ütopyası'nın yani İskandinav sisteminin, Norveç'in geleceğiydi. Sakinliğin, yavaşlığın, temizliğin ve doğallığın temsilcisiydi orada öldürülen gençler. AB'ye girmeyen ve kendi kendine yetmeyi bilen bir ülkenin gençleriydi orada katledilen insanlar. Kuzey ışıklarıyla dans etmeyi bilen ve katliam yapsa dahi bir insana en fazla 22 yıl hapis ön gören bir ülkenin vatandaşlarıydı orada hayatları son bulan kişiler. Tek katlı tahtadan evleriyle modern gökdelenli şehirlere belki de kafa tutuyordu orada son nefesini veren ve daha hayatının baharındaki isimler!

İşte o adada aslında bu insanlar öldü. Ülke gözetmeksizin tüm katliamlar kınanmalı ve cezasız bırakılmamalı. Ama katliamın gerçekleştiği topraklar da farklı farklı hikayeler katıyor yaşanan acı öykünün içine çoğu zaman. İşte Ütoya'daki katliam da böyle bir katliamdı. Yani adanın adının kulaklara fısıldadığı, beyinlere çağrıştırdığı gibi bir ütopyanın yok edilme girişimiydi aslında!

------------------------
Norveç'te aslında ne oldu?- 1

Yorumlar