Aslında televizyonun kumandası yok!


İnternet her gün biraz daha dünyaya yayılırken adeta kılcal damarların dijital verisyonları gibi ülkeleri, şehirleri, sokakları sarıp sarmalamakta. Ancak internet her ne kadar video, ses ve yazıyı bünyesinde birleştirse de, Youtube benzeri video paylaşma ve izleme siteleri, belli bir akıcılık sağlamadıklarından halen televizyon alışkını bireylerin birinci tercihi konumunda olamıyor.

Şehir insanının kendisini kandırarak 'dinleme' adı altında geçtiği televizyon karşısındaki konumu, izleyeceği şeyler o an ekranda olmasa da akıp giden yayın, o kişiyi genelde ekran karşısında tutmaktadır. Ancak internet karşısında yapılan izlemelerde sadece o an merak veya tavsiye edilen bir video izlenirken sonrasında da o videonun çevresinde konumlandırılmış diğer videolara şöyle bir göz attıldıktan sonra kapanıp gitmektedir. Ta ki bir daha ki meraka ve tavsiyeye kadar.

Belki bu şekilde düşünen ve davranan kişiler için Youtube ve benzeri siteler, yerini aldığı iddia edilen televizyonlar gibi sürekli akış halinde olan bir de yayın bölümü oluşturmalıdır. Çünkü televizyonda ve aynı şekilde radyoda dinleyici ve izleyici yerine yapılan seçimler o kişiyi 'yormadan, düşündürmeden ve zahmet vermeden' yayın akışı sağlamaktadır. Bu da düşünüldüğünde insanı uyuşturmak isteyen sisteme aslında daha uygundur. Ancak video paylaşım sitelerinin yer aldığı internet ortamı 'zahmetsiz' yayın akışı sağlayan televizyona alışan kişiler için aslında belki de biraz 'zahmetli' gelmeye devam ediyor.

Yorumlar