Gezi Parkı eylemleri: 5- Yeni bir muhalefet beklentisi




Son olarak, Gezi Parkı adıyla özdeşleşen protestolarda bir inatlaşmanın, kapitalist rekabete karşı bir eleştirinin, kurtarılmış bölgelerin yokluğundan doğan patlamanın ve doğrudan demokrasiye yapılan atıfların ardından yeni bir muhalefetin doğduğu ya da doğacağı fikri ortaya çıktı.
Türkiye’de 10 yıldan uzun süredir devam eden tek parti iktidarına karşı Meclis’te veya Meclis dışında yeteri kadar ve olması gereken şekliyle bir muhalefet yürütülemediğinden dolayı bu eylemler de adeta bir ‘muhalif can simidi’ olarak algılandı. Cumhuriyet Halk Parti’nin (CHP) anamuhalefet partisi olmasına rağmen bu misyonu yerine getiremediği açık. CHP’nin yerini dolduracak bir parti de bulunmadığından; örgütlü, siyasi parti muhalefetinin yerini örgütsüz sokak muhalefetinin dolduracağı düşünüldü.

----------o----------
Gezi eylemlerini gerçekleştiren ve protestoların lokomotifini oluşturan apolitik gençlerin önceki hayatlarını bırakıp da siyasetin içinde yer alacakları ve yeni bir muhalefet bloğu oluşturacaklarını beklemek yanlış olur.
----------o----------

Ancak günlerdir yapılan incelemelere ve anketlere bakılacak olursa Gezi eylemlerini gerçekleştirenlerin büyük çoğunluğu ‘genç apolitikler’den oluşuyor. Artık son damlanın kendi bardaklarını taşırdığı anda sokaklara inmeyi seçtikleri düşünülüyor. Zaten bu yüzden de gözlerini budaktan sakınmayarak Gezi Parkı ve Taksim Meydanı’ndan sınırlı günler boyunca da olsa polisin çekilmesine neden oldular.
BUNU BEKLEMEK YANLIŞ OLUR

Ancak bu apolitik gençlerin bir patlama sonrasında sokaklara inmeleri, artık onların birer siyasi figür olarak hayatlarımızda bulunacağı anlamına gelmiyor. Birçoğu daha şimdiden seslerini duyurduklarına inandıklarından dolayı evlerinin yolunu tuttu bile. Geriye kalanlar da ya eski eylemciler ya da daha tatmin olmamış bulunan gençler. Ancak Gezi eylemlerini gerçekleştiren ve protestoların lokomotifini oluşturan apolitik gençlerin önceki hayatlarını bırakıp da siyasetin içinde yer alacakları ve yeni bir muhalefet bloğu oluşturacaklarını beklemek yanlış olur. Çünkü onlar zaten yaşam tarzlarına müdahale edildiğini düşündükleri için bu eylem yolunu seçtiler. Şimdi onların kendi elleriyle yaşam tarzlarını değiştirerek yollarını siyasetin sokaklarına çevirmelerini beklemek ne kadar doğru?


 

Yorumlar