Sigaranın dumanı


Sigaranın sağlığa zararları artık çoğu insanın malumu. Tıpkı cep telefonları ve baz istasyonları gibi… Kimi bilim adamları cep telefonlarının zararlarının henüz bilimsel olarak kanıtlanamadığını, söz konusu teknolojinin insanlık için daha yeni sayılacağını ve olası zararlarının ortaya çıkması için uzun yıllar gerektiğini ifade etmeleri aslında bu teknolojiyi kullanan bizlerin birer kobay olduğumuzu ortaya koymuş oluyor.

Kanser başta olmak üzere bazı hastalıklarda cep telefonu teknolojisinden şüphelenilse de henüz direkt suçlamalarda bulunmuyoruz ama potansiyel suçlu olarak da birer pimi çekilmiş bomba gibi cebimizde duruyorlar.

Sigarayla cep telefonunu karşılaştıracak olursak aslında ikisi de potansiyel kanserojen birer madde diyebiliriz. Ama otobüste sigara içmek yasakken telefonla konuşmak serbest. Otobüste giderken yanınızda cep telefonuyla konuşan birine ‘Lütfen telefonunuzu kapatır mısınız, manyetik dalgalar yayarak kanser olmama neden olabilir’ deseniz nasıl bir tepki alırdınız acaba? Belki cep telefonunun zararlar kanıtlanınca ileride o da otobüslerde ve sigaranın yasak olduğu diğer alanlarda kullanılmayacak ama şuan da neredeyse sigara kadar potansiyel bir suçlu olmasına rağmen ‘iletişim hakkı’ kisvesi altında gayet de güzel tolerans görebiliyor.

Telefonun kanser etiketi ‘iletişim hakkı’ bantıyla kapatılabiliyorsa, sigaranın dumanı da kendini zehirleme hakkı olarak ele alınabilir mi peki? İletişim hakkı kadar kulağa hoş gelmese de sigara dumanı ile bezenmiş kimi fotoğraflar, ya da küllükte tüten bir dal sigara insanı bambaşka düşüncelere gönderebiliyor. Bu tarz bir ortam heveslisi olarak, salaşlık, berduşluk özlemiyle ya da eline sigara yakışan bir kadının yanındayken; sigara içene kanser etiketini görmezden gelerek ses çıkarmamak ne kadar olası? Telefonla yanımızda konuşana kızmıyorsak sigara içene neden kızıyoruz? Sanırım sigaranın dumanı yüzünden. Nargile kötü kokmuyor ve daha katlanılası ama sigara için aynısını söylemek zor. Kanser etiketinin üzerine bir de kötü kokusu eklenince, cep telefonu sigaradan hep daha masum kalacak gibi…

Yorumlar