Göz ucuyla bakılan İran


İran… İslam dünyası haritası içinde yer alan ama aslında o haritanın da içinde olmayan bir ülke. Dini inanışları ve uygulamaları ile (Şii inancı ve muta nikahı gibi…)* diğer pek çok İslam ülkesinden ayrılan İran yine de bu ayrıldığı ülke halkları tarafından belli bir sempati ile karşılanabiliyor. Peki bunun nedeni nedir?

Bu durumun nedenleri arasında birkaç farklı etkeni sıralayabiliriz. Bunlardan ilki İran’ın 1979 devrimi ile başta ABD olmak üzere batılı egemen güçlere kafa tutması ve bu tarihten itibaren ülkeye uygulanan ambargolara rağmen kendi yağında kavrulmayı başarıp hatta ekonomik alanda belli ilerlemeler sağlamış olmasıdır.

Bunun yanı sıra nükleer program başta olmak üzere askeri konularda gösterdiği net ve tavizsiz tavrı da dünya kamuoyunun belli kesimlerinde takdir toplayan konulardan birisi olarak ön plana çıkmaktadır. Ayrıca İran tarafından yapılan ve ülkenin nükleer gücünün tüm İslam aleminin ortak gücü olduğu yönündeki açıklama da ülkeye bakışı etkileyen bir diğer faktör olarak değerlendirilebilir.

Konuya İslam dünyası özelinde bakacak olursak da İran özellikle devlet kademesinde dış dünyaya yansıtmış olduğu şatafatsız ve gösterişsiz tavrıyla da ilgi çekmektedir. Son seçimlerle iş başına gelen Ruhani’den önceki cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın basında yer alan bazı fotoğrafları bu konuya örnek olarak gösterilebilir.




Özellikle ekonomik zorluklar içinde yaşayan diğer bazı ülke halkları eğer kendi devlet yöneticileri de ülkenin ekonomik zorluklarına rağmen lüks içinde yaşıyorsa içlerinde, İran’a bakarak bir örnek umma ve takdir etme isteği uyanıyor olabilir. Tüm bu durumlar bir arada değerlendirildiğinde İran, hem itici hem de ilgi duyulan bir ülke konumunda bulunuyor. 

* http://tr.wikipedia.org/wiki/Muta_nik%C3%A2h%C4%B1


Yorumlar