Bizans, Osmanlı ve şimdi de Beşiktaş mı?


Demokrasi ve cumhuriyet... Bu ifadeler kendilerini tanımlayan kelimelere sahip olsalar da bizlerin onları nasıl tanıdığımız da önemlidir. Kendi kendini yönetme olarak özetleyebileceğimiz bu tanımlamalarda doğrudan demokrasinin yanında ülkeler, günümüzde daha çok temsili demorkasiyi kullanmaktadır. Yani halkın seçtiği kişiler tarafından yönetilmesi. Bu durum ülke yönetimlerinde olduğu gibi dernek, sivil toplum örgütü, sendika ve spor kulüpleri için de geçerlidir. Ancak devletin her vatandaşı oy hakkına sahipken diğer unsurlarda delege kavramı ortaya çıkar ve sadece aidat ödeyenler oy hakkına sahip olur. Devlete de vergi öderiz ama bu ikisi aynımıdır değil midir ayrı bir tartışma konusu...

Konuyu kulüp bazında ele alacak olursak temsili demokrasiye en uygun örneğin Beşiktaş olduğunu söyleyebiliriz. Yöneticileri halk seçer ama o yöneticilerin ne kadar 'iyi' olacaklarını da bu yolla yine halk belirler. Yani halkın, bir başka deyişle oy verenlerin de bilinçli olması gerekmektedir. Ancak delegeleri halk seçemez. Bu nedenle Beşiktaş'ın taraftar baskısı göz önüne alındığında; her ne kadar bu tepkilere holiganlık ve barbarca tabirleri uygun görülse de aslında bu temsili demokrasinin başka bir yolla tezahürüdür diyebiliriz. Taraftarın oluşturduğu baskı, delegeleri etkiler ve başkan değişir; işte bu kadar basit. Bu diğer kulüp, sendika ve benzeri kuruluşlar için de geçerlidir belki ama yukarıda da değindiğim gibi en bariz örneklerinden birisi Beşiktaş'tır diyebiliriz.

Uzak bir dönem ve farklı bir kavram olda da bu duruma bir başka örneği de vermek mümkün. Beşiktaş bilindiği üzere bir İstanbul takımı. İstanbul da Bizans İmparatorluğu ve Osmalı Devleti'ne uzun asırlar başkentlik etmiş bir şehir. Asırlar öncesindeki İstanbul halkı da; hem Bizans hem de Osmanlı Devleti dönemlerinde demokrasi olmamasına rağmen meydanlara çıkarak kimi zaman imparator ve padişahları değiştirebilmiştir. Bu değişiklikler doğru ya da yanlış olarak tarih tarafından değerlendirilmekle birlikte bu durum İstanbul halkının geçmişten günümüze bir bilinçlilik ve genelde de bir inanmışlık sergilediğini göstermektedir. O zamanın İstanbulluların bu tavrını da günümüzde Beşiktaş taraftarı mı temsil ediyor sizce, ne dersiniz?


Yorumlar