Hayatta tesadüf yoktur: Bergen&Bergen


Kuzey ülkeleri soğuk iklimleri, sarışın insanları ve geniş ormanlık alanlarıyla bilindiği kadar sakin ve dinginlikleriyle de tanınır. Soğuk iklimleri nedeniyle nüfusun az olduğu bu ülkelerde halk genelde kendi halinde ve sakin bir hayat sürer. Dünyanın siyasi çekişme alanlarından uzak bir konumda bulunduklarından fazla bir çalkantı yaşamaksızın kimileri için imrenilecek bir hayat sürererler.
Bu halkların bu toplum yapıları nedeniyle şiddet olaylarına tepkileri de çok farklı olur. Ortadoğu ve Afrika özelinde dünyanın diğer bazı yerlerinde artık kanıksanmış olan şiddet olayları, az meydana gelmesi nedeniyle kuzey ülkelerinde büyük yankı bulur ve korku uyandırır. Bunun son örneği 2011 yılında Norveç'te yaşandı. Anders Behring Breivik,* Başkent Oslo'da ve Ütoya Adası'nda gerçekleştirdiği katliamla 77 kişinin ölümüne neden olmuştu. Bu olay dünya çapında bir katliam olması yönüyle büyük bir yankı uyandırdı. Ancak Norveç toplumu üzerindeki etkisi ise farklı oldu. Öyle ki Norveç'te böylesi bir suça dahi bırakın idam cezasını, sadece 'en üst sınırdan' olmak kaydıyla 21 yıl ceza verildi. Çünkü ülkenin yasalarını hazırlayanlar belki de böylesi büyük bir suçu öngörmemişti. 

Tarihte biraz daha geriye gidecek olursak bu kez de Norveç'in komşusu İsveç'te bir bakanın bıçaklanarak öldürülmesine tanıklık ediyoruz. 10 Eylül 2003 tarihinde dönemin İsveç Dışişleri Bakanı Anna Lindh,** bir alışveriş merkezinde uğradığı bıçaklı saldırı sonrasında öldürüldü. Bakanın ölüm haberinin alınması sonrasında ülke adeta şoke oldu.

BERGEN VE BERGEN

Ancak bu tarz olaylara sıklıkla tanık olunan ülkelerde bu konular bir kaç gün konuşulduktan sonra unutululuyor ve bir yenisi yaşanana kadar tozlu raflara kaldırılıyor. Sonrasında ise artık birer istatistik malzemesine dönüşüyor. Bu tarz öldürme olaylarına sıklıkla şahit olduğumuz Türkiye'de yaşanan cinayetlerden birisi de bu kuzey ülkelerinden Norveç'in Bergen*** adlı şehriyle aynı ismi taşıyan şarkıcı Bergen'di.**** 15 Ağustos 1989 günü eski eşi tarafından öldürülen Bergen'in asıl adı Belgin'dir. Ancak kendisine sahne adı olarak bir isim düşünülürken o sırada masanın üzerinde açık duran bir gazetede Norveç'in Bergen şehrinden bahsediliyor olması ve bu şehrin adının Belgin ismine benzelik gösteriyor olasını göz önünde bulundurmuş olsalar gerek, Belgin'in sahne adı Bergen olup çıkıyor.

ANLAMAYA ÇALIŞMAK

Hayatta tesadüf yoktur. Peki hayatı boyunca seslendirdiği şarkılarında hüznü, acıyı, üzüntüyü anlatan ve kurşunlanarak aramızdan ayrılan bir insanın sahne adı olarak da olsa bir bıçaklanma olayını yıllarca unutmayan bir halkların yaşadığı bir şehrin adını taşımış olması nasıl bir ironidir? İnsan düşünmeden edemiyor. Bizler kuzey halklarını biraz anlamaya çalışsak, acaba onlar da bizim Bergenimizi anlamaya çalışırlar mı?

-----------------

http://tr.wikipedia.org/wiki/Anders_Behring_Breivik
** http://tr.wikipedia.org/wiki/Anna_Lindh
*** http://tr.wikipedia.org/wiki/Bergen,_Norve%C3%A7
**** http://tr.wikipedia.org/wiki/Bergen_(%C5%9Fark%C4%B1c%C4%B1)


Yorumlar