Sahi ölü olmak insanı haklı yapar mı Paris?


Paris'te yaşanan saldırı olayının üzeri küllenmeye başladı bile. Diğer pek çok olayda olduğu gibi. Ancak akıllarda kalan hakaret, saygısızlık ve ölümler oldu. Çizilen karikatürlere tepki olarak girişilen bu eylem karikatürlerin daha çok insana ulaşmasına neden oldu bir hakareti durdurma girişimi saygısızlığın, hakaretin pis bir su gibi etrafa sıçramasına neden oldu.

Ancak saldırı eyleminin gerçekleştirildiği süreçte yapılan yorumlar ise ayrı bir tartışma konusu. Çoğunluktan çıkan ya da çoğunlukmuş gibi duyulan ses ölenleri adeta aklayan bir tondaydı. Konudan uzak kişiler ölenleri yoldan geçerken bir patlamanın kurbanı oldu sanabilirdi rahatlıkla.

Bu boyutta yapılan haksızlıkları kınamak tabi ki bir insanlık görevidir. Ancak bu yapılan haksızlığın sonuçları kadar sebebini de konuşmak gerekirdi. O insanların eline neden silahları alıp da Avrupa'nın göbeğinde bir dergiyi basmaya gittiklerini biraz daha fazla düşünüp konuşabilirdi dünya. Bu süreç boyunca adeta dillere pelesenk olan 'amasız kınama' aldı başını yürüdü. Saldırının arka planını sorgulayanlar ise terörist olmakla suçlandı.

"KUDÜS'TE YÜRÜYECEĞİZ" DENİLSE...

Dergiye saldırıda bulunan zihniyetin Avrupa'nın göbeğinde ne aradığı sorgulanırken, Avrupa ve ABD askerlerinin yıllardır Müslüman ülkelerde ne aradıklarını yine kimse sormadı. Netanyahu bile belki de sadece saldırılarda ölenler arasında Yahudiler de var diye Paris'teki saldırıları kınama yürüyüşüne katıldı. Ama Filistin'de haksız yere ölenler için devlet başkanları Gazze'de Kudüs'te yürümek istese kendisi acaba bu izin verir miydi? Aslında bu soru bile saçma çünkü bırakın yürüyüşü Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisini bile uluslararası sularda mermi yağmuruna tutan yine bu İsrail'di...

PAPA KADAR MÜSLÜMANLAR DA SÖZ ALMALIYDI

Kısacası bu saldırılarda da Batı 'zeytinyağı' özelliğini kullanarak üste çıkmayı başardı. Ölenler tamamen haklı saldıranlar ise gözü dönmüş cani ilan edildi, oldu bitti. Papa Francesco ise bu saldırılar sonrasında yaptığı konuşmada "Başkasının diniyle alay edemezsiniz, düşünce özgürlüğünün de bir sınırı vardır” yorumunu yaparken, “Anneme küfreden yumruğu yer*” ifadelerini kullandı. Keşke bu ifadeleri Papa'nın yanı sıra daha fazla sayıda Müslüman liderden duysaydık.

Son olarak konuyu güzel bir şekilde özetlediğini düşündüğüm bir tweetin bir bölümü: Ölü olmak bir insanı haklı kılmaya yetmez.** 

İyi günler Paris...



-----------------------

http://www.zaman.com.tr/dunya_papadan-charlie-hebdo-yorumuanneme-kufreden-yumrugu-yer_2271307.html

** https://twitter.com/busraerbil/status/555403913260961792

Yorumlar