Suriyeliler Türkiye'de kalırsa...




Suriye başta olmak üzere savaşın yaşandığı Ortadoğu ülkelerinden Türkiye'ye göç eden insanların sayısı 3 milyon civarında. Bu insanların ülkelerine geri dönmeleri veya Türkiye dışında yaşamak istedikleri Avrupa ülkelerine geçişlerinin sağlanması için ülkeler arasında yapılan müzakereler ve çalışmalar devam ediyor.

Söz konusu olan bu milyonlarca insanın olağan yaşama alanı tabi ki doğduğu topraklar. Ancak savaş koşulları nedeniyle yaşam alanları yok olan insanların yaşamlarını sürdürmek için yeni yerler arama isteği geçmiş yüzyıllarda olduğu gibi devam ediyor.

Savaş koşulları nedeniyle bu insanların yaşamlarını sürdürecekleri ülkeler arasında ise en önde gelen iki seçenek Türkiye ve Avrupa ülkeleri olarak ön plana çıkıyor. Mültecilere Türkiye'de sağlanan olanakların diğer pek çok ülkeye kıyasla daha iyi olduğu bir ortamda Türkiye'de kalmayarak yaşamını Avrupa ülkelerinden birinde sürdürmek isteyen insanların amaçlarından en önde geleni kendisi ve daha çok çocukları için taşıdıkları gelecek kaygısı olsa gerek. 

KÜLTÜREL ÇELİŞKİ RİSKİ

Ancak bunun dışında göçmenlerin ve yaşayacakları yeni ülkelerin dini ve kültürel farklılıkları arasındaki makasın ne kadar açık olduğu da önemli bir etken olarak ortada duruyor. Almanya'ya çalışmak için giden Türklerin yaşadığı ve şuanda Avrupa'da yaşamlarını sürdüren 3. kuşak Türklerin yaşadıkları kültürel çelişki ve sorunlar şimdilerde Avrupa'ya gitmek için çabalayan Suriyeliler için de büyük oranda geçerli olacaktır.

Bu tür sorunların en aza indirgenmesi ve gelecek kuşakların daha az çelişki içinde yaşayacakları bir ortamın sağlanması için Suriyelerin, dini ve kültürel olarak Avrupa ülkelerinden daha yakın olan Türkiye'de veya benzer kültürel hattaki ülkelerden birinde yaşamlarını bir şekilde sürdürmeleri daha mantıklı bir seçenek olarak gözükmektedir.



Yorumlar