Saadet Meclis'te var ama yok, HDP barajı geçti ama Cumhur İttifakı daha çok


24 Haziran 2018 tarihinde Türkiye bir kez daha sandık başına gitti ve yeni cumhurbaşkanı ile milletvekillerini seçti. Seçimden sonra ortaya çıkan toplu oy kullanımı videolarıyla birlikte diğer usulsüzlük iddiaları ortada dururken 'resmi' olarak seçim sonlandı.

Ortaya çıkan sonuçlarda ise Recep Tayyip Erdoğan bir kez daha cumhurbaşkanı seçilirken 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' ile birlikte de yeni yetkileri kullanma hakkını da elde etti.

Bununla birlikte 550'den 600'e çıkan Meclis sandalyeleri için yapılan milletvekilliği seçiminde ise partilerin yaklaşık oy oranları resmi olmayan sonuçlara göre şöyle oldu: AK Parti yüzde 42.5 ile en fazla oyu alırken sonrasında ise sırasıyla CHP yüzde 22.6, HDP yüzde 11.7, MHP yüzde 11.1, İyi Parti yüzde 9.9, Saadet Partisi yüzde 1.3, Hür Dava Partisi yüzde 0.31 ve Vatan Partisi de yüzde 0.23 oy aldı.

HDP İLE İLGİLİ AKILDA KALAN SORULAR

TİP, Yeşiller ve Sol, EMEP ve SYKP gibi partiler HDP çatısı altında seçime girerken, DP de İyi Parti listelerinden seçime katıldı. Saadet Partisi, Millet İttifakı içinde yer alarak seçime girmesine rağmen bazı adayları ise CHP listelerinden seçime katıldı. MHP ile AK Parti ise Cumhur İttifakı adı altında seçime katıldı.

Bu durumda HDP listelerinden ve HDP'nin programı ile seçime katılan ve seçilen diğer parti adaylarının nasıl bir politika izleyeceği merak konusu. Kendi politikaları HDP ile ne kadar uyuşuyor? Büyük oranda uyuşmuyorsa neden HDP listelerinden seçime girdiler? Çok büyük oranda uyuşuyorsa neden ayrı parti kurdular? Bu sorular akıllarda...

Ayrıca HDP'nin seçim öncesindeki söylemlerinden birisi olan 'Eğer HDP yüzde 10 barajını geçemezse, HDP'nin çıkaracağı birçok vekilin AK Parti'ye geçmesi dolayısıyla hükümet kanadının Meclis'te çoğunluğu yakalayacağı' söylemi de seçimler sonrasında boşa çıktı. HDP'nin barajı geçmesine rağmen Cumhur İttifakı Meclis'te çoğunluğu elde etti. 

SAADET PARTİSİ KENDİ LİSTESİNDEN HİÇ VEKİL ÇIKARTAMADI

Ayrıca Millet İttifakı adı altında CHP ve İyi Parti ile seçime katılan Saadet Partisi, seçimden önce CHP ile aynı ittifakta olmasından dolayı eleştiriliyordu. Saadet ise bu eleştirilere Kıbrıs Barış Harekatı'nı da yöneten dönemin CHP-MSP koalisyonunu örnek göstererek cevap veriyordu. Ayrıca Saadet Partisi'nin ittifakta olmasına rağmen aslında kendi başına seçime girdiğini ve Saadet'e verilen her oyun yine Saadet Partisi'nin milletvekili çıkarmasına yarayacağını belirtiyordu.

Ancak sonuçlar pek de öyle olmadı. Saadet Partisi aldığı 1.3 oyla hiç vekil çıkartamazken, Saadet Partisi'ne gelen oylarla CHP'nin farklı bölgelerde vekillik kazandığı da çıkan haberler arasında. Ayrıca Saadet Partisi kendi oylarıyla vekil çıkartamazken, CHP listesinden seçime katılan iki Saadet Partili CHP'ye gelen oylarla Meclis'e girmeye hak kazandı.

1974'teki CHP-MSP koalisyon örneğinin 24 Haziran'da seçmeni ikna etmediği görülüyor. Bunun nedeni ise o dönem her iki partinin de birbirinden bağımsız olarak seçime girip sonrasında koalisyon yapması, 23 Haziran'da ise Saadet Partisi'nin daha güçlü konumdaki CHP'nin yanında konumlanmış gibi gözükmesi olsa gerek.


Yorumlar