Daha ucuza 'sade' gazete


Son dönemde Türkiye’de yaşandığı gibi hayat pahalılığının yükselişe geçtiği ülkelerde belli başlı ürünlere zam gelmesi beklenen bir durumdur. Bunların arasında -hele Türkiye gibi ithalat oranı yüksek olan- kağıt ve kağıt türevleri de yer almakta. 


Böyle olunca da hammaddesi kağıt olan kitap, dergi, gazete gibi ürünlere de peşi sıra zam gelmeye başlıyor. Basılan kitap sayıları azalabilirken, gazete yönetimleri ise ya dijital versiyona geçiyor ya da sayfa sayılarını azaltıp, hafta sonu eklerini kapatıyor ya da fiyatlarına zam yapıyor. 

Haftalık bir gazetenin fiyatı bu tarihlerde 30-40 liraya kadar çıkarken bu durum aylık olarak 100-150 TL gibi bir oran yapıyor ki sebze-meyve kilo fiyatlarının 20-50 TL aralığında olduğunu düşünecek olursak aylık 5 kilo civarı bir gıdaya tekabül edebiliyor. 

Günlük gazeteler içinde ise artık birçoğunun fiyatının tedavüldeki en küçük kağıt para olan 5 TL’nin dahi üzerinde olduğunu görüyoruz. Genel olarak ise günlük gazete fiyatları 4-10 TL arasında değişkenlik gösteriyor. 

Hal böyle olunca insan gazete alırken dahi iki defa düşünmek durumunda kalabiliyor. Oysaki günlük gazeteler dergi ya da haftalık veya aylık bir yayın olmadıkları için gün içinde şöyle bir göz gezdirilmesi gereken, yolda, bir yerde sıra beklerken ya da öğle arasında okunarak tüketilebilecek bir üründür. 

Ancak böylesi bir durum için dahi günde 10 TL’ye varan fiyatların talep edilmesi okuyucuları gazete satın almaktan alıkoyabilir. (“Artık kâğıt gazete mi kaldı? İnternetten de okunabilir. Hem de ücretsiz.” konusu ise bir başka mevzu şu anda) 

Bu nedenle özellikle günlük gazetelerin, böylesi enflasyon günlerinde sayfalarında ajanslardan alınan ve gün içinde gerek sosyal medyadan, gerekse TV’den okuyucuların zaten aşina oldukları konulara yer vermek yerine, sadece kendi köşe yazarlarının yazılarına ve özel haberlerine yer vererek sayfa sayısını düşürmesi ve böylece de maliyeti azaltması mümkün olabilir.

Yani ajans haberlerinin yer aldığı 16 sayfalık bir gazeteyi 6 TL’ye satmak yerine, sadece köşe yazarları ve özel haberlerin yer aldığı 8 sayfalık bir gazeteyi 3 TL’ye satmak daha mantıklı olabilir.

Yorumlar