Aland diye bir yer var...


Aland; İsveç ile Finlandiya arasında bir takım adalar bölgesi. İsveç'in Finlandiya'nın ve Rusya'nın tarihin farklı devrelerindeki egemenlikleri, savaşlar, farklı yönetimler ve el değiştirmeler... Ama önemli olan bu ufak ada bölgesinin kararlı duruşu ve özerkliği.

Birçok kişinin varlığından bihaber olduğu bu ufak ada bölgesi şuan resmi olarak Finlandiya'ya bağlı olsa da aslında özerk bir bölge. Özerkliğini de askeri yollara başvurmadan, terör estirmeden masa başında fikir yürüterek kazanmış bir bölge. Adalar askerden ve silahtan arındırılmış durumda. Yani hemen hemen isteyen her ülke elini kolunu sallayarak, ufacık bir askeri birlikte bu adaları işgal edebilir. Ama askeri çerçevenin dışında bakıldığında Aland'ın özerklik mücadelesi ve kendi kendini yönetme isteği küçük bir bölge olması nedeniyle doğrudan demokrasiye bir gönderme yapıyor, sakin ve hırstan uzak hayatı hatırlatarak bir farklılıklar 'adası' oluşturuyor.


ALAND'IN ÖRNEK AB PAZARLIĞI

Aland'ın Avrupa Birliği (AB) ile tanışması da bir hayli ilginç. Resmi olarak Finlandiya'ya bağlı olduğu için Finlandiya'nın 1995 yılında AB üyesi olması sonrasında Aland'ın da AB üyesi olması gerekirken, Aland özerk bir bölge olduğu için Finlandiya'nın bu kararı Aland'ı bağlamadı. Aland da iki ayrı referandumla kendi halkına AB üyeliğini danışarak, farklı imtiyazlar kazanarak bu üyelik sözleşmesinin altına imzasını ancak o zaman attı.

Finlandiya’nın AB'ye katılım anlaşmasının bir parçası olan protokol Aland’ın dolaylı vergileme hakkında 3. bölge olarak kabul edileceğini bildirir. Protokol ayrıca gerçek malvarlığı edinmeye ve Aland’da iş kurma hakkına dair özel hükümler içerir ve uluslararası hukuk ile Aland’ın özel konumunu korur. *

Son zamanlardaki ekonomik gelişmelerle birlikte Türkiye'nin de AB'ye bakışının değiştiği şu günlerde son 10 yıldan önce adeta AB'ye bir kurtarıcı olarak bakan kişilerin belki de bu küçücük ada bölgesinden alması gereken dersler olabilir.

* http://www.aland.ax/.composer/upload//lillaturkiska.pdf

Yorumlar