Veranda'da 'Lise Kantonu' dönemi resmen başladı


Veranda Cumhuriyet Meclisi, daha önce bir fikir olarak kafalarda oluşan 'Lise Kantonu' uygulamasını 9 Ağustos 2013 tarihi itibariyle yürürlüğe koymuştur.

Kelime anlamı olarak kanton; bir ülkenin, idari ya da sınırsal alt birimlerinden her birine verilen addır. Örneğin bu bir coğrafi bölge ya da bir eyalet olabilir. Kelimenin etimolojik kökeni "ülke birimi" anlamına gelen Latince canto kelimesidir. 2013 itibariyle dünyada İsviçre, Bosna-Hersek, Fransa, Lüksemburg, Kosta Rika, Ekvator, Kanada ve Belçika'da kanton uygulaması bulunmaktadır. *

Veranda Cumhuriyeti'nde oluşturulan Lise Kantonu ise benzerlerinden farklı olarak belli bir coğrafi bölge ile sınırlı olmayıp sadece kendi bireylerini kapsayan bir özelliğe sahiptir. Lise öğrencisi olan her Verandalı, Lise Kantonu'nun bir vatandaşı sayılacağı gibi kantona tanınan tüm haklardan da yararlanabilmektedir. Kanton, belli bir coğrafi bölge ile sınırlı olmadığından Lise Kantonu vatandaşları Veranda Cumhuriyeti içinde her nerede olurlarsa olsunlar kanton haklarını kullanabilirler.

Kanton'un kanun ve kuralları zaman içinde belirlenerek, Veranda Cumhuriyeti tarafından kullanılan iletişim araçlarından Verandalılara ve Veranda dostlarına duyurulacaktır.

* http://tr.wikipedia.org/wiki/Kanton

Yorumlar