Bir seyir terası olarak şehir merdivenleri


Şehir içi ulaşımı kolaylaştırmak için yapılan merdivenler kısıtlı coğrafyalar içinde farklı yükseklikleri birleştirmek için kullanılsa da kimileri için başka anlamlar da ifade edebilir ve farklı amaçlarla da kullanılabilir.

Bir yere ulaşmak için kestirme olarak kullanılabilecek merdivenler olduğu gibi yolu uzatanlar da olabilir. Ama bu uzunluk bir yere yetişmek için tercih edilmese de bazı manzaralar için özellikle uzatılmak için yolların düşürüldüğü merdivenler de olabilir. Kışın değil de bahar aylarında tercih edilen merdivenler gibi çoğu kişinin inip çıkmaya korktuğu karlı günlerde tercih edilen merdivenler de olabilir. …ve inişi kolay olduğu için tercih edilen merdivenler olduğu gibi çıkışı zor gelse de arada bir arkana dönüp bakmak adına çıkmak için seçilen merdivenler de olabilir.

Kimi adımların es geçtiği merdivenlere yönelen ayak izlerinin bir nedeni o basamaklarda bırakılmış, o taşların arsından biten otlar misali kıyıda köşede kalmış anıları izlemek isteği olduğu gibi şehri seyretme amacı da olabilir. Çünkü merdivenler biraz da şehirlerin seyir terasları, gözlem kuleleridir.


Güzel bir manzaraya karşı duran merdivenlerde oturup keyif yapmak mümkün olduğu gibi alelade bir meydana, ya da herhangi bir sokağa bakan bir merdivende de oturup keyif çatmak mümkündür. Merdivenleri bir seyir terası, bir dinlenme odası ya da hayatın akışının yavaşladığı alanlar olarak görenler için bu saydıklarım mümkün olabiliyor. Belki bunun nedenlerinden birisi de kimi zaman yayalara ayrılmış kaldırımlarda bile rahat yürümemize izin vermeyen arabaların isteseler de merdivenlerde at koşturamamasının da payı vardır ne dersiniz? 


Yorumlar