Ya İstanbul'un paraları?


Son yerel seçimlerde Diyarbakır Belediye Başkanı seçilen Gültan Kışanak ve ardından da HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata’nın dile getirdikleri ‘bölgesel’ kazançlardan il ve ilçe belediyelerine de pay aktarılması isteği bir süre tartışma konusu oldu. Ancak bu talebi dile getiren her iki siyasinin de gözden kaçırdıkları bir gerçek vardı. O da ‘bölgesel’ kazanç olarak işaret ettikleri petrolün çıkarıldığı doğu illerinin kazandıkları paralara ek olarak Ankara’dan aldıkları ödeneklerle işlerini yürüttükleri gerçeğiydi.

Bilindiği gibi Türkiye’de çıkartılan petrol, iç talebi dahi karşılamaktan çok uzaktır. Bu sebeple petrol çıkartılan illerin de bu kazançtan pay almaları pek olası değildir, alsalar dahi bu da pek dişe dokunur bir kazanç olmayacaktır.

Tüm bunların dışında Kışanak ve Ata gibi düşünen siyasilerin fikirleri doğrultusunda hareket edilecek olunursa, kazancından pay alma isteği en yüksek olması gereken il İstanbul olmalıdır. Çünkü 2013 yılı bütçe gelirlerinin dağılımında ilk sırada 152 milyar 64 milyon 616 bin lira ile İstanbul yer almaktadır.* Bu açıdan bakıldığında İstanbul bir kenarda dururken farklı amaçlarla diğer illerin gündeme getilmesi pek gerçekçi durmamaktadır.


Zaten gün gelir de sözü edilen bu gelir dağılımı düşüncesi uygulamaya geçirilirse İstanbul da payını istemeli ve almalıdır.

----------

* http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1493341-2013te-en-yuksek-gelir-katkisi-istanbuldan


Yorumlar