Putin Hitlerleşiyor mu?


Rusya'nın son yıllardaki saldırgan politikaları akıllara Nazi Almanyası'nın savaş önceki durumunu getirmiyor değil. Hitler yönetimindeki Almanya da o dönem saldırgan ve toprak kazanma odaklı bir dış politika izliyordu. Mevcut Almanya topraklarının dışında yaşayan Almanların da ana vatana katılması gerektiğini savunan Nazi hükümeti, bu yerlerin Almanya'dan koparıldığını iddia ediyordu. Bu amaç doğrultusunda özellikle doğu sınırları hedeflenerek Avusturya, Çekoslovakya ve Polonya üzerinde toprak kazanma amaçlı girişimlerde bulunulmuştur. Avusturya ilhak edilirken Çekoslovakya'nın Südet Bölgesi* Almanya'ya bırakılmıştır. Almanya'nın Polonya'ya girmesi ise bardağı taşıran son damla oldu.

Şimdi sadece bu bölüm üzerinden Rusya'ya bakacak olursak Ruslar da Sovyetler Birliği'nin dağılması sonrasında genel olarak bakıldığında büyük bir toprak ve prestij kaybına uğradı. Sonrasında toparlanmaya başlayan Rusya öncelikli olarak gözünü eski topraklarına dikti. İlk olarak Gürcistan üzerinde bu politikasını uygulamaya koyan Putin yönetimi sonrasında ise yönünü Ukrayna'ya çevirerek Kırım'ı ilhak ederek Ukrayna'nın doğusundaki Rus yanlısı ayrılıkçılara da açıkça destek veriyor.

Gürcistan krizinin bir şekilde geçiştirildiği ortamdan sonra yaşanan Ukrayna krizi de Rusya'nın istediklerine yakın bir anlamda kapatılacak gibi gözüküyor. Ancak Nazi Almanyası'nın benzeri adımlar atan Rusya'nın gelecekteki hedefi hangi ülke olacak kestirmek güç. Nazi deneyimini yaşamış olan bir Avrupa'nın Rusya'nın bu benzer tavırlarına önleyici adımlar atması gerekmektedir.

                                                      -----------------0------------------

http://tr.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCdet_Krizi


Yorumlar