Sesleri çoğaltan bir verici olarak Paris


Paris… Milyonlarca insanlık nüfusuyla Fransa’nın başkenti. Çağlar boyu farklı olaylara mekân olmuş ve de olmaya devam eden şehir. Geçtiğimiz günlerde yine çok konuşulan bir olaya sahne oldu.

 

Irkçı fikirleri olduğu ifade edilen yaşlı bir Fransızın Türkiye kökenli Kürtlerin bünyesinde yer alan Ahmet Kaya Kültür Merkezi bölgesine silahlı saldırıda bulunduğu ve hayatını kaybedenlerin olduğu aktarıldı.*

 

Olayın polisiye süreci devam ederken, siyasi ayağı da bir süre daha tartışma konusu olacağa benziyor. Ancak bunlardan bağımsız olarak Fransa ve özel olarak Paris arka planda farklı bir dikkat çekici unsur olarak duruyor.

 

Bundan yıllar önce yine Paris’te 3 PKK mensubu uğradıkları silahlı saldırı sonrasında öldürülmüştü.** Bu olay da uzun bir süre konuşulmuş ve verdiği mesajlar irdelenmişti.

 

Bu gelişmelerden yıllar önce yazılan bir kitapta ise mekân yine Paris ve bu kez konunun arka planında Kürtler ve PKK değil, Bozkurtlar var.

 

Fransız yazar Jean Christophe Grange’ın 2003 yılında kaleme aldığı Kurtlar İmparatorluğu*** adlı kitapta Paris’te yaşanan cinayetler ve bu gelişmelerin arka planında yer alan Bozkurtlar grubunun yapılanması konu ediliyor.

 

Kitapta konusu geçen olay yazarın memleketi olması nedeniyle seçilmişken, diğer iki gerçek olay ise Paris’i bir ‘mekân’ olarak öne çıkartıyor.

 

Mekân özellikle seçilmiş olmasa da dünyanın gözünün üzerinde olduğu ve farklı siyasi grupların yapılanmalarının yer aldığı bir ‘meydan’ olarak değerlendirildiğinde Paris, sesleri çoğaltan bir verici gibi de düşünülebilir.

 

Dünyanın ya da Avrupa’nın başka bir yerinde meydana gelecek veya gelmiş olan bir olayın Paris’te olması, olayı bir başka boyuta taşıyor, etkisini artırıyor diye biliriz.

 

Sözünü ettiğimiz bu olayların yanı sıra Türkiye ve yakın coğrafyasıyla ilgili olarak siyasi etki alanı şeklinde de öne çıkan Fransa ve Paris’ten, Osmanlı Devleti’nin son döneminde ortaya çıkan Jön Türklerin de yolu geçmişti. Ayrıca İran Devrimi’ne öncülük eden Humeyni, Tahran’a Paris’ten gelmişti. Modern siyasete bakacak olursak da Genç Parti’nin kurucu lideri Cem Uzan’ın yıllardır Paris’te siyasi sığınmacı olarak yaşadığını görüyoruz.****

 

*https://www.aa.com.tr/tr/dunya/pariste-bir-fransizin-silahli-saldirisi-sonucu-3-kisi-oldu-3-kisi-yaralandi/2771223

 

** https://www.aa.com.tr/tr/dunya/pariste-cinayetlerin-islendigi-kat-muhurlu/271297

 

*** https://www.dr.com.tr/Kitap/Kurtlar-Imparatorlugu/Edebiyat/Roman/Polisiye/urunno=0000000138471

 

****

https://tr.wikipedia.org/wiki/Cem_Uzan

 



Yorumlar